Kardinalni znaci

Kardinalni znaci su Ovan, Rak, Vaga i Jarac (prvi, četvrti, sedmi i deseti znak zodijaka). Kardinalne kuće su prva, četvrta, sedma i deseta kuća (ove kuće imaju posebno značajan uticaj u natalnoj karti svake osobe).

Jako bitnom osobinom kardinalnih znakova smatra se osobina započinjanja, iniciranja i dolaska nečeg novog na mesto starog. Svaki od ovih znakova označava i početak godišnjeg doba: Ovan označava početak proleća (dok na južnoj hemisferi Ovan označava početak jeseni), Rak početak leta (odnosno početak zime na južnoj hemisferi), Vaga označava početak jeseni (dok na južnoj hemisferi označava početak proleća) a Jarac označava početak zime (dok na južnoj hemisferi Jarac označava početak leta).

Dodatno, kardinalni znaci označavaju istok, zapad, sever i jug.

Zajedničko za kardinalne znake je da su inicijatori, često su spremni za nove poduhvate (čest je slučaj i da su predstavnici ovih horoskopskih znakova sposobni za ostvarenje dobre organizovanosti u ispunjavanju obaveza), žele da predvode, da budu lideri, da pokreću dešavanja, da prave brojne nove planove (i da ih zatim ostvaruju).

Autorka: Olivera Petković


Copyright © Olivera Petković
Autorka svih tekstova na ovom sajtu je astrološkinja Olivera Olja Petković. Autorska prava su zaštićena Zakonom. Tumačenje ličnih horoskopa je složeno i potrebno je imati u vidu da pojedinačni pokazatelji/aspekti u kombinaciji sa drugim pokazateljima i uticajima mogu imati i druga ili složenija značenja.