Horoskopski znaci

Horoskopski znaci se nazivaju još i Sunčevim znacima jer predstavljaju položaj Sunca u Zodijaku u trenutku rođenja osobe. Sa horoskopskim znakom se ljudi najčešće u velikoj meri identifikuju jer svaki horoskopski znak ima svojstva koja su u životu osobe često jasno naglašena. Iako je astrologija mnogo više od tumačenja horoskopskog znaka, on predstavlja nešto sa čime se osoba najčešće prvo sretne pri upoznavanju sa značenjem pojmova horoskop i astrologija.

Postoji dvanaest horoskopskih znakova. Ovan je znak kojim započinje Zodijak, zatim sledi Bik, potom Blizanci, četvrti znak Zodijaka je Rak, peti znak je Lav, šesti Devica, sedmi Vaga, osmi Škorpija, deveti je Strelac, deseti znak Zodijaka je Jarac, jedanaesti znak je Vodolija dok se veličanstveni zodijački krug zatvara Ribama, dvanaestim horoskopskim znakom.

Horoskopski znaci su podeljeni u tri osnovne grupe i to: po elementu, po modalitetu i po polaritetu. Posmatrajući podelu po elementu možemo primetiti da postoje vatreni, zemljani, vazdušni i vodeni horoskopski znaci. Po tri horoskopska znaka pripadaju svakom elementu. Po modalitetu se dele na kardinalne, fiksne i promenljive. Za kardinalne znake u astrologiji važi da često nastoje da podstiču promene, za fiksne da često snažnije nastoje da zaista očuvaju povoljne promene koje se dese, za promenljive znake važi da često nastoje da se uspešnije prilagode situaciji. Po četiri horoskopska znaka spadaju u grupu znakova sa istim modalitetom. Podela horoskopskih znakova po polaritetu jeste podela na pozitivne i na negativne (zbog česte upotrebe reči "pozitivno" i "negativno" u značenjima "dobro" i "loše" mogao bi se lako steći i takav pogrešan utisak da je podela na pozitivne i negativne znake podela na nešto dobro i nešto loše, međutim, astrološka podela znakova po polaritetu nema veze sa takvim podelama). Za pozitivne znake u astrologiji važi da su često otvoreniji i objektivniji a za negativne da su često zatvoreniji i subjektivniji. Po šest horoskopskih znakova karakteriše međusobno isti polaritet.

Može se primetiti da svaki horoskopski znak poseduje svoju karakterističnu kombinaciju gore navedenih određenosti.

Latinski nazivi horoskopskih znakova: Aries (Ovan), Taurus (Bik), Gemini (Blizanci), Cancer (Rak), Leo (Lav), Virgo (Devica), Scorpio (Škorpija), Sagittarius (Strelac), Capricorn (Jarac), Aquarius (Vodolija), Pisces (Ribe).

Autorka: Olivera Petković


Copyright © Olivera Petković
Autorka svih tekstova na ovom sajtu je astrološkinja Olivera Olja Petković. Autorska prava su zaštićena Zakonom. Tumačenje ličnih horoskopa je složeno i potrebno je imati u vidu da pojedinačni pokazatelji/aspekti u kombinaciji sa drugim pokazateljima i uticajima mogu imati i druga ili složenija značenja.