Slaganje horoskopskih znakova po elementima

Horoskopski znaci se u astrologiji dele na više načina dok se jednom od najbitnijih i najvažnijih smatra podela znakova po elementima gde se znaci opisuju i tumače u odnosu na to kom elementu pripadaju. Po elementima horoskopski znaci mogu biti: Vatreni (Ovan, Lav i Strelac), zemljani (Bik, Devica i Jarac), vazdušni (Blizanci, Vaga i Vodolija) i vodeni (Rak, Škorpija i Ribe). Na osnovu ovakve podele može se tumačiti i međusobno slaganje horoskopskih znakova u ljubavi.

SLAGANJE VATRENIH ZNAKOVA SA VATRENIM ZNACIMA

Vatra Vatra Dve vatre u astrologiji često simbolizuju ljubavne partnere koji se nalaze na istoj "talasnoj dužini" s naglaskom na jako dobro međusobno slaganje na čulnom tj telesnom nivou gde partneri umeju da dobro razumeju svoje emotivne želje i potrebe i da ih međusobno usaglase u cilju ostvarenja zajedničkog zadovoljstva u ljubavnom odnosu tj ljubavnoj vezi. Element vatra u njihov zajednički ljubavni život unosi: uzbuđenje, strast, vitalnost, pozitivnu energiju... Ova kombinacija u ljubavi dovodi do "vatrometa" tj do prave eksplozije osećanja, najčešće nežnih i strastvenih ali može doći i do pojačane potrebe za snažnijim dominiranjem u ljubavnoj vezi tj do pojave neke vrste takmičarskog nadmetanja pa je moguće i učestalije javljanje raznih nesuglasica i nesporazuma usled moguće manje spremnosti ljubavnih partnera na kompromisna rešenja.

SLAGANJE VATRENIH ZNAKOVA SA ZEMLJANIM ZNACIMA

Vatra Zemlja Ove astro kombinacije često daju indicije za vrlo dinamičan i uzbudljiv ljubavni spoj u kome su ljubavni partneri sposobni da izvrše pozitivan uticaj jedno na drugoga i čije se energije snažno međusobno dopunjuju. Neretko je prisutna i naglašena "magnetska" privlačnost na čulnom nivou. U ovim astro spojevima vatra donosi uzbuđenja, vitalnost i žestinu dok zemlja donosi racionalnost i stabilnost tako da u najpovoljnijim okolnostima iz ličnih horoskopa ove kombinacije uspevaju da se dobro usaglase i da dostignu zadovoljavajući sklad u ljubavi. Međutim, povremeno može doći i do krupnijih neslaganja jer vatreni znaci mogu biti impulsivniji i skloniji jasnijem i otvorenijem pristupu u ljubavi dok zemljani znaci nasuprot tome umeju da efikasnije potiskuju svoja osećanja i da budu emotivno hladniji što dovodi do narušavanja međusobnog razumevanja i do neusklađenosti zajedničkih želja i potreba.

SLAGANJE VATRENIH ZNAKOVA SA VAZDUŠNIM ZNACIMA

Vatra Vazduh Kod ovih ljubavnih kombinacija naglašena je potreba za snažnijim isticanjem individualnosti ljubavnih partnera tako da neretko može doći do javljanja češćih nesuglasica i neslaganja jer oba ljubavna partnera mogu biti jako tvrdoglava i nedovoljno spremna da saslušaju jedno drugo usled čega i može lako dolaziti do teže realizacije njihovih planova vezanih za budućnost ljubavnog odnosa što može dovesti do velike neizvesnosti. Kada su, međutim, prisutni povoljni aspekti Marsa i Venere u ličnim horoskopima postoje naglašene mogućnosti da se prvobitne razlike uspešno premoste. Na čulnom tj telesnom nivou međusobnog slaganja postoji izraženija opasnost od pojave zasićenja i od češće pojave emotivnog zahlađenja ljubavnog odnosa tj veze naročito ukoliko su i ostali relevantni aspekti za ljubav nepovoljni.

SLAGANJE VATRENIH ZNAKOVA SA VODENIM ZNACIMA

Vatra Voda Kod ovakvih astro kombinacija je neretko u ljubavi prisutna energičnost i želja za ostvarenjem stabilnosti u ljubavnoj vezi, međutim, češće mogu razlike u doživljavanju ljubavi doprinositi javljanju disharmonije u ljubavnom odnosu iz razloga što vatreni znaci umeju da budu dominantniji, smeliji i spremniji na preduzimanje novih akcija u cilju pozitivnih promena dok su vodeni znaci neretko osetljiviji, ranjiviji i češće pre skloniji da strpljivo čekaju da se stvari same od sebe nekako vremenom reše nego da preduzimaju neke krupnije ili rizičnije korake. Takođe, u ovakvim astro kombinacijama vatreni znaci se mogu osećati i sputano u ljubavi ukoliko osećaju da ne mogu da izraze svoju emotivnost i spontanost u izražavanju osećanja na adekvatan način dok se vodeni znaci mogu osećati nesigurno u društvu vatrenih znakova iz razloga što mogu tražiti drugačiju vrstu pažnje od one koju mogu dobiti. Ovakve astro kombinacije međutim, ipak mogu ostvariti snažniju međusobnu bliskost i harmonično stanje u ljubavnom odnosu ukoliko u ličnim horoskopima postoje jake veze između Venere i Marsa.

SLAGANJE ZEMLJANIH ZNAKOVA SA ZEMLJANIM ZNACIMA

Zemlja Zemlja Kombinacija zemljanih znakova u ljubavi često vrlo jasno ukazuje na jak potencijal za ostvarenje čvrste i dugotrajne ljubavne veze naročito ukoliko su u ličnim horoskopima Venera i Mars harmonično aspektovani. U tom slučaju ljubavni partneri jako često imaju veoma slične poglede na život, želje im se poklapaju po pitanju percepcije ljubavi, takođe obe osobe žele i da postignu veći finansijski uspeh ili neki drugi vid sigurnosti i da zajedno uživaju u plodovima svoga rada i zalaganja u udobnosti života. Osim toga što najčešće dele iste vrednosti kod ovih ljubavnih astro kombinacija postoji i izražena kompatibilnost i na čulnom tj telesnom nivou. Kada su Venera i Mars loše aspektovani u ličnim horoskopima zemljanih znakova u ljubavnoj vezi može češće dolaziti do neslaganja oko raznih sitnica i do javljanja indiferentnog ponašanja kod ljubavnih partnera u situacijama kada treba poboljšati međusobnu komunikaciju. U takvim situacijama osobe se mogu ponašati i tvrdoglavo i uzajamno čekati jedno od drugog da napravi prvi korak što neretko može samo produbljivati probleme.

SLAGANJE ZEMLJANIH ZNAKOVA SA VAZDUŠNIM ZNACIMA

Zemlja Vazduh Kod ovih ljubavnih astro kombinacija neretko može doći do krupnijih neslaganja usled mogućeg postojanja izvesnih razlika u načinu poimanja ljubavi i mnogih drugih stvari u životu (kao i od ostavljanja snažnijeg pogrešnog utiska postojanja bitnih razlika) kod predstavnika zemljanih i vazdušnih znakova. Međutim, kako bi se stekao bolji uvid u celu priču potrebno je pogledati i uzeti u obzir uporedne aspekte kod ljubavnih partnera. Kod ovih kombinacija može neretko lakše doći do problematičnih ljubavnih veza usled nedovoljne usklađenosti želja sa realnošću a ljubavnim partnerima se takođe mogu bitno razlikovati i potrebe u ljubavnom odnosu. Osim toga ove kombinacije znakova mogu biti snažno privučene na telesnom tj čulnom nivou na početku ljubavne veze ali kada takva bujica trenutnih osećanja prodje potrebno je uložiti više truda i zalaganja da ljubavni odnos nastavi da se razvija u željenom pravcu tj u pravcu ostvarenja znatno dublje emotivne povezanosti i dubljeg međusobnog razumevanja.

SLAGANJE ZEMLJANIH ZNAKOVA SA VODENIM ZNACIMA

Zemlja Voda Ove astro kombinacije u ljubavi često ukazuju na jaku strastvenost, na osećaj sigurnosti i na ostvarenje većeg uzajamnog zadovoljstva na čulnom nivou. Ljubavni partneri jedni u drugima često traže više fizičkih kontakata, emotivnu i finansijsku sigurnost i prijatan dom. Može biti naglašenije i dublje i intuitivno razumevanje tako da ove kombinacije u najpovoljnijim okolnostima mogu biti savršen spoj. U slučaju loših aspekata "zaduženih" za ljubav partneri se mogu teže privikavati na promene, nisu uvek spremni da se jedni drugima prilagode što neretko dovodi i do snažnijeg emotivnog udaljavanja.

SLAGANJE VAZDUŠNIH ZNAKOVA SA VAZDUŠNIM ZNACIMA

Vazduh Vazduh Kod ovih ljubavnih astro kombinacija stavlja se naglasak na komunikaciju koja može biti ili izuzetno dobra i u značajnoj meri unapređivati kvalitet ljubavnog odnosa ili može biti nejasna, promenljivija ili nedovoljno otvorena pa može usled toga lakše dolaziti do mnogih tenzija u ljubavnom odnosu što može zavisiti i od toga da li su u ličnim horoskopima aspekti za ljubav povoljni ili ne. Ovde je često reč o osobama koje se u ljubavi lakše vezuju jedno za drugo, nemaju predrasude, uživaju u flertu i vole čulna zadovoljstva, međutim, mogu se lako povlačiti kada naiđu na ozbiljnije ljubavne probleme. Kod prisustva nepovoljnih uporednih aspekata ljubavna veza može biti i vrlo stresna i tenzična sa izrazito promenljivom ili lošom međusobnom komunikacijom. Kada su u pitanju harmonični uporedni aspekti kod ljubavnih partnera može biti često naglašena dobra kompatibilnost na intelektualnom nivou, ljubavni partneri vole da zajedno uživaju u intelektualnim izazovima i podsticajima, duhoviti su i lakše uspevaju da se dogovore oko zajedničkih planova za budućnost.

SLAGANJE VAZDUŠNIH ZNAKOVA SA VODENIM ZNACIMA

Vazduh Voda Za ove ljubavne astro kombinacije neretko su karakteristične turbulentnije i nestabilnije ljubavne veze za koje se ne može reći da će ljubavne partnere zasigurno "odvesti do zvezda" ali ukoliko su u ličnim horoskopima prisutni jaki i povoljni planetarni odnosi postoji mogućnost povezivanja na dubljem nivou. Kod ovih astro kombinacija do većih neslaganja može lakše dolaziti usled toga što vazdušni znaci ponekad nisu preterano skloni da dovoljno otvoreno i jasno iskazuju svoja nežna i strastvena ljubavna osećanja dok vodeni znaci često očekuju od voljene osobe jasno izražavanje emocija i nastoje na ostvarenju duboke emotivne povezanosti.

SLAGANJE VODENIH ZNAKOVA SA VODENIM ZNACIMA

Voda Voda Ove astro kombinacije u ljubavi često vezuju veoma snažna osećanja, slični ritmovi života i neretko jaka psihička povezanost na intuitivnom nivou. U najpovoljnijim okolnostima ovde je reč o gotovo savršenom poklapanju. Međutim, do eventualnih neslaganja češće može dolaziti ukoliko su uporedni aspekti Marsa ili Venere neharmonični i tada do izražaja često lakše dolazi do značajnije promenljivosti osećanja kod nekih predstavnika vodenih znakova što lako narušava ravnotežu u ljubavnoj vezi. U tom slučaju ljubavni partneri teže mogu da prate međusobnu "plimu i oseku" osećanja. U slučaju harmoničnih uporednih aspekata ljubavni partneri su neretko znatno sposobniji da usklade svoje želje i da ostvare vrlo skladan i istrajan ljubavni odnos, dok do snažnije "eksplozije" njihovih najdubljih pozitivnih osećanja često dolazi u vreme punog Meseca.

Autorka: Olivera Petković


Copyright © Olivera Petković
Autorka svih tekstova na ovom sajtu je astrološkinja Olivera Olja Petković. Autorska prava su zaštićena Zakonom. Tumačenje ličnih horoskopa je složeno i potrebno je imati u vidu da pojedinačni pokazatelji/aspekti u kombinaciji sa drugim pokazateljima i uticajima mogu imati i druga ili složenija značenja.