Merkur

Merkur MERKUR - glasnik bogova (u grčkoj mitologiji njegov ekvivalent je Hermes) a u rimskoj mitologiji Merkur je bog putovanja i trgovine. Merkur, takodje, simbolizuje način komunikacije, sposobnost rasudjivanja i uopšte načine razmišljanja.

RETROGRADNO KRETANJE MERKURA

Merkur - planeta najbliža Suncu stalno izaziva strah i paniku jer mnogo češće od drugih planeta menja smer kretanja što dovodi do javljanja raznih neugodnosti i komplikacija, jednom rečju, kada Merkur retrogradira dogadajaju se neprilike. Kada ova planeta retrogradira tj. kreće se unatrag po ekliptici što se dogadja tri do četiri puta godišnje, izaziva pometnju kao što je na primer pojačana nervoza, javljanje velikih nesporazuma, zaboravnosti i zabrinutosti. Ovakvo privodno kretanje Merkura unazad obično traje oko tri nedelje i nakad bi trebalo u ovakvim periodima da odložite neke stvari kao što je na primer započinjanje važnog poslovnog projekta, trgovina nekretninama, selidba, potpisivanje važnih dokumenata, započinjanje veze itd. Ono što vam ovakvi periodi nude kao svoju pozitivnu stranu je to da bi u takvim periodima trebalo da predahnete i odložite donošenje važnih odluka. Ono što takodje nije zanemarljivo je to da bi u ovakvim periodima mogli pokušati da iskoristite retrogradnost Merkura i iz njega izvučete maksimum i to na taj način što biste mogli bolje da se organizujete, razmislite ponovo o svim detaljima, preispitate stvari iz prošlosti, predomislite se, ispravite eventualne greške i prikupite sve potrebne činjenice. Retrogradno kretanje ove planete možete shvatiti kao pauziranje i kao delimično upozorenje, tj. poziv na uzbunu kada biste morali biti oprezniji nego inače.

Merkur je vladajuća planeta horoskopskih znakova Blizanaca i Device:

BLIZANCI - Gemini

Polaritet: pozitivan
Modalitet: promenljiv
Element: vazduh

Blizanci (Gemini) su treći znak Zodijaka i za osobe rodjene u ovom znaku može se reći da im je retorička veština, tj. veština dobrog govornika jedan od glavnih kvaliteta koji im pomaže kod ostvarenja svih zacrtanih ciljeva. Njihov vladar planeta Merkur ukazuje i na oštroumnost i pronicljivost. Svojom komunikativnošću Blizancima gotovo uvek uspeva da sa lakoćom svoje sagovornike ubede u sve. Interesovanja su im rasuta na raznolike stvari, ali ih najviše privlače potrage za mentalnim podsticajima, saznanjima koja će zadovoljiti njihov neumorni duh. Radoznali su i često veoma inteligentni, društveni i savremeni. Negativne osobine Blizanaca: brzo menjaju mišljenje, nestalni su i pomalo površni. Teško kontrolišu emocije i često umeju da iscrpljuju druge ljude jer isuviše pričaju.

DEVICA - Virgo

Polaritet: negativan
Modalitet: promenljiv
Element: zemlja

Devica je šesti znak Zodijaka i za osobe rodjene u ovom znaku vezuje se stalna potreba za usavršavanjem. Takodje, Device imaju izuzetnu moć opažanja, vrlo su komunikativne, analitične i inteligentne. Po prirodi imaju urodjeni smisao za dobar ukus, istančanost i detalje. Takodje, od pozitivnih karakteristika Device ono što ih krasi je i umerenost kao i skromnost. Kada rade na važnim stvarima predaju im se u potpunosti i vrlo su koncentrisane u poslu. Pouzdani su prijatelji, osobe koje vole da pomažu drugima i neverovatno zabavni u razgovoru. Devica je zemljani znak i to ukazuje na njihovu marljivost i strpljivost. Takodje, Device su dobri organizatori i veliki idealisti. Negativna osobina rodjenih u znaku Device je to što previše brinu oko raznih sitnica što može prouzrokovati javljanje stresa. Previše su kritički raspoloženi čak i prema sebi.

Autorka: Olivera Petković


Copyright © Olivera Petković
Autorka svih tekstova na ovom sajtu je astrološkinja Olivera Olja Petković. Autorska prava su zaštićena Zakonom. Tumačenje ličnih horoskopa je složeno i potrebno je imati u vidu da pojedinačni pokazatelji/aspekti u kombinaciji sa drugim pokazateljima i uticajima mogu imati i druga ili složenija značenja.