ŠTA NEPTUN OTKRIVA U NATALNOJ KARTI

Položaj Netpuna (planete iluzije, mašte, obmane, nesvesnog i neispitanog) u poljima natalne karte otkriva u kojim sferama života dolazi do izražaja vaša sklonost ka mističnom i skrivenom. Na koji način se izražava umetničko, duhovno i estetsko u vama? Zašto dolazi do lazi i obmanjivanja? Gde se krije istina?

NEPTUN U PRVOJ KUĆI

Neptun u prvoj kući natalne karte ukazuje na osobe koje se generalno jako često prepuštaju maštarenju i imaju sklonost ka iluzijama. Ovo su osobe koje imaju specifično izgradjen unutrašnji svet kroz koji na bazi sopstvene mašte sagledavaju stvari iz realnog sveta. Ovakav, pomalo subjektivan stav ih neretko u realnom životu može dovesti do niza razočarenja, dok im s druge strane obezbedjuje nesvakidašnje i interesantne poglede na stvari u životu što može biti veoma korisno ukoliko žele da se oprobaju u nekoj vrsti umetnosti. Kada je Neptun u prvoj kući natalne karte aspektovan dobro on daje osobe sa dobrim osnovama za spoznaju natčulnog i duhovnog vodeći se pritom sopstvenom intuicijom i moći dobrog zapažanja i razumevanja nevidljivog i vantelesnog sveta. Kada su aspekti Neptuna u ovom položaju loši ovo je neretko pokazatelj sklonosti ka laganju, raznim manipulacijama i iskorišćavanju drugih ljudi. Ove osobe su neretko i vrlo zatvorene i kod njih vremenom može doći do gubljenja smisla života.

NEPTUN U DRUGOJ KUĆI

Neptun u drugoj kući natalne karte ukazuje na osobe koje se stalno angažuju kako bi postigle dobru materijalnu sigurnost i zadržale stečeno. Posebne povoljnosti Neptun daje kada je u drugoj kući dobro aspektovan jer osobe onda sa izuzetnom lakoćom dolaze do novca i to uglavnom na neobičan i pomalo čudan način. Ove osobe vole dosta da troše i da uživaju u luksuzu. Medjutim, kada je neptun u drugoj kući aspektovan loše kod ovih osoba postoji tendencija i sklonost ka sticanju novca i imovine na neposten način. Na poslu su mogući problemi i komplikacije zbog slabije koncentracije i mogućnosti donošenja pogrešnih odluka u bitnim momentima usled pogrešne procene date situacije.

NEPTUN U TREĆOJ KUĆI

Neptun u trećoj kući natalne karte ukazuje na neobično snažnu intuiciju kojom se ove osobe u životu rukovode. Takodje, dominantna je i snaga uma pomoću koje ove osobe uspostavljaju dobru komunikaciju sa drugima zalažući se za dobre medjuljudske odnose. Kada je Neptun u trećoj kući aspektovan dobro to je pokazatelj osoba sa sklonostima ka mističnom i paranormalnom. Ove osobe se neretko odlikuju i telepatskim sposobnostima. Naročito su privučeni poezijom i slikarstvom. U slučajevima loše aspektovanog Neptuna u ovom položaju, ove osobe karakteriše rasejanost, lošije pamćenje a takodje naglašena je i sklonost ka laganju. Osim toga, ove osobe su neretko i lenje i nezainteresovane za postizanje većeg obrazobanja.

NEPTUN U ČETVRTOJ KUĆI

Neptun u četvrtoj kući natalne karte neretko ukazuje na osobe sa mnogim tajnama u životu, naročito kada je u pitanju njihovo poreklo i porodično nasledje. kada je Neptun u četvrtoj kući aspektovan dobro to je pokazatelj skladnih i harmoničnih porodičnih odnosa. Ove osobe od svojih predaka nasledjuju bogato duhovno vaspitanje a neretko su i visoko obrazovane osobe koke su naročito privučene izučavanju tradicionalnih vrednosti, narodnih umotvorina i sl. Interesuje ih rasvetljavanje tajni iz prošlosti a istorija im je jedna od omiljenih oblasti interesovanja. Medjutim, kada je Neptun u četvrtoj kući aspektovan loše to ukazuje na osobe koje najčešće imaju porodične probleme. Ovim osobama je teško da ostvare dobru komunikaciju u porodici pa zbog toga neretko dolazi do neslaganja i nerazumevanja od strane najbliže okoline. Osim toga, kod ovih osoba moguća je i sklonost ka porocima zbog psihičke nestabilnosti.

NEPTUN U PETOJ KUĆI

Neptun u petoj kući natalne karte ukazuje na veoma sposobne ljude koji u zavisnosti od toga da li im je Neptun u ovom položaju dobro ili loše aspektovan mogu postići veliki finansijski uspeh u životu. Ono što takodje Neptun u petoj kući označava je i to da su ove osobe često sklone i ka idealizovanju svojih ljubavnih veza. Kod dobro aspektovanog Neptuna u ovom položaju ove osobesu u stanju da na veoma lak način dodju do veće sume novca jer umeju da u pravom trenutku prepoznaju šansu za dobru zaradu. Takodje, ne plaše se da ulože veća sredstva i svoj trud u posao za koji su u datom momentu sigurni da bi im doneo značajnu korist. Ono što je takodje veoma zanimljivo je da su ove osobe neretko veoma talentovane za glumu, muziku i slikarstvo. Ove osobe su u stanju da se voljenoj osobi predaju u celosti i nije im teško da ostvare pravu ljubav jer poseduju brojne kvalitete koji su za ljubavnu vezu veoma značajni. Kod loše aspektovanog Neptuna u ovom položaju postoji opasnost od sklonosti ka javljanju poroka. Što se tiče ljubavi, neretko je moguća i sklonost ka tajnim i neozvaničenim vezama.

NEPTUN U ŠESTOJ KUĆI

Neptun u šestoj kući natalne karte ukazuje na veoma vredne i požrtvovane osobe koje su gotovo uvek spremne da ponude svoju pomoć onima kojime je to potrebno. Upravo zbog ovoga se ove osobe neretko mogu naći u oblastima u kojima se pruža neka vrsta pomoći, a kada je Neptun u ovom položaju dobro aspektovan ove osobe mogu postati vrsni lekari, veterinari, medicinsko osoblje, socijalni radnici i sl. Osim toga, veoma vode računa i o zdravoj ishrani pri čemu su ponekad podložniji rigoroznijim dijetama. U slučaju loše aspektovanog Neptuna u ovom položaju kod ovih osoba je naglašena sklonost ka češćem menjanju poslova a karakteriše ih i teže uspostavljanje odnosa sa kolegama na poslu zbog toga što u očima drugih ponekad umeju delovati kao nedovoljno pouzdane osobe.

NEPTUN U SEDMOJ KUĆI

Neptun u sedmoj kući natalne karte ukazuje na osobe koje su u ljubavi veoma privržene voljenoj osobi, a još kada je Neptun u ovom položaju dobro aspektovan, to je jedan od dobrih znakova da će ove osobe u ljubavi pratiti velika sreća i da će imati uspešan brak. Kod osoba kod kojih je Neptun dobro aspektovan u sedmoj kući naglašena je iskrenost i nesebično predavanje u ljubavnoj vezi. Ovim osobama su razumevanje, otvorenost i tolerancija osnove za dobru vezu tj. brak. Često je razvijena i intuicija što im pomaže u kreativnom stvaralaštvu, jer ove osobe karakteriše i velika zainteresovanost za umetnost i stvaralaštvo u umetnosti. Medjutim, kada je Neptun u sedmoj kući loše aspektovan pod takvim uticajem planeta su mogući problemi u ljubavi, u tom smislu što ove osobe mogu nesvesno u ljubavnoj vezi izazivati sumnjičavost i ljubomoru kod svoje voljene osobe zbog neadekvatnog i neprimerenog ponašanja.

NEPTUN U OSMOJ KUĆI

Neptun u osmoj kući natalne karte pokazatelj je osoba sa snažno razvijenim unutrašnjim psihičkim životom. Ove osobe su stabilne i veoma ih privlači sve što je nepoznato, mistično i okultno. Dobri aspekti Neptuna u ovom položaju daju snažne ličnosti, neretko zainteresovane za psihologiju, astrologiju, antropologiju i za istoriju umetnosti. Dobro aspektovan Neptun u osmoj kući ukazuje i na sreću u ljubavi tj. u braku. Takodje, ovim osobama je seksualnost u vezi jedna od primarnih stvari. Medjutim, kada je Neptun u ovom položaju aspektovan loše to ukazuje na osobe koje su osetljivijeg zdravstvenog stanja. Takodje, ove osobe imaju neodgovoran odnos prema novcu a u ljubavi se teže prilagodjavaju što dovodi do česte pojave usamljenosti i emotivnog udaljavanja od svoje voljene osobe.

NEPTUN U DEVETOJ KUĆI

Neptun u devetoj kući natalne karte ukazuje na osobe sklone istraživačkim delatnostima u oblasti čovekovog duha tj. mogućnosti spoznaje onog uzvišenog i božanskog u čoveku, tako da su ove osobe često jako privučene religiji. Osim toga, veoma ih interesuju oblasti: arheologija, antropologija, aksiologija (filozofija vrednosti) i sl. Ovo su osobe koje ne dele i ne slažu se olako sa mišljenjem većine već nastoje da izgrade sopstveni sistem vrednosti po kome će se upravljati. Kod dobrih aspekata Neptuna u ovom položaju naglašeno je veliko znanje jer ove osobe veliku pažnju posvećuju svom obrazovanju. Vole dosta da putuju jer de njihova radoznalost ne može tako lako zasititi i ove osobe smatraju da je empirizam (iskustvo) čovekovo najveće blago i da čovek mora stalno usavršavati svoje znanje i dopunjavati prethodno stečenim iskustvima. Medjutim, kada je Neptun u devetoj kući aspektovan loše ove osobe mogu nesvesno potpasti pod loš uticaj sredine, slepo slediti odredjena ubedjenja koja nisu široko rasprostranjena i koje drugi ljudi obično ne odobravaju.

NEPTUN U DESETOJ KUĆI

Neptun u desetoj kući natalne karte pokazatelj je većeg profesionalnog uspeha, naročito ukoliko u ovom položaju gradi povoljne aspekte sa drugim planetama. U tom slučaju ove osobe postižu vrlo zavidan uspeh n aposlu dostižući vrlo visok društveni položaj. Za ove osobe je karakteristična pouzdanost i profesionalizam na poslu i njima se neretko poveravaju veoma važni poslovni prokjekti i visoke funkcije. Interesuje ih sve što je tajnovito i žele da proniknu u svaku stvar do najmanjeg detalja kako bi razotkrili sve što ih zanima i uverili se da nije ostalo ničeg što je nerazumljivo i što ima neki skriveni smisao. U slučaju kada je Neptun loše aspektovan u desetoj kući ove osobe će neretko pratiti brojne komplikacije na poslu praćene raznim aferama i skandalima. Takodje, kod ovih osoba se neretko javlja i gubitak ugleda usled pojačane sebičnosti koja ove osobe nagoni ka tome da donoseći odluke u svoju korist na neki način ugrožavaju interese drugih ljudi.

NEPTUN U JEDANAESTOJ KUĆI

Neptun u jedanaestoj kući natalne karte često ukazuje na veoma humane i prijateljski nastrojene osobe. Kada je Neptun u ovom položaju aspektovan dobro to je pokazatelj većeg uspeha u karijeri i dobre materijalne sigurnosti naročito u poznom dobu. Za ove osobe je karakteristično to da se u prijateljstvu pokazuju vrlo iskrenim, pouzdanim i spremnim za pružanjem pomoći bilo koje vrste. Takodje, ovim osobama je lakše da ostvare veću materijalnu dobit upravo zbog širokog kruga prijatelja koji poseduju i pomoću kojih brže dolaze do željenih ciljeva. Medjutim, kada je Neptun u jedanaestoj kući aspektovan loše ove osobe su neretko naivne i povodljive, tako da, ukoliko su nedovoljno oprezne u prijateljstvu bivaju iskorišćavane. Osim toga, kod ovih osoba postoji opasnost od upuštanja u svet poroka.

NEPTUN U DVANAESTOJ KUĆI

Neptun u dvanaestoj kući natalne karte ukazuje na osobe koje su veoma sklone duhovnosti, misticizmu i religiji. Privlači ih težnja ka pronalaženju smisla bitisanja čoveka kao individue kao i smisla postojanja univerzuma uopšte. Dobri aspekti Neptuna u ovom položaju naglašavaju izuzetne moći za dublje razumevanje stvari oko sebe i mogućnosti javljanja intuitivne vidovitosti. Osim toga, ove osobe se mogu pokazati veoma uspešnim i u umetnosti. Prisustvo loših aspekata Neptuna u dvanaestoj kući ukazuje na osobe sa slabijim mentalnim sklopom i labilne ličnosti koje mogu lako postati žrtve loših uticaja sredine. Kod ovih osoba postoji i izraženija tendencija ka javljanju raznih fobija i strahova.

Autorka: Olivera Petković


Copyright © Olivera Petković
Autorka svih tekstova na ovom sajtu je astrološkinja Olivera Olja Petković. Autorska prava su zaštićena Zakonom. Tumačenje ličnih horoskopa je složeno i potrebno je imati u vidu da pojedinačni pokazatelji/aspekti u kombinaciji sa drugim pokazateljima i uticajima mogu imati i druga ili složenija značenja.