Venera

Venera VENERA - boginja lepote i ljubavi. Venera je pravo oličenje svih oblasti života koje se vezuju za lepotu, tiču se privlačnosti, posedovanja, umetnosti i uopšte ljubavi. Venera je vladajuća planeta horoskopskih znakova Bika i Vage.

Venera se u astrologiji povezuje sa ljubavlju, lepotom, zadovoljstvom, zavodjenjem, umetnošću, skladom i harmonijom. Venera simbolizuje vaše ljubavne tendencije, opisuje kvalitet vašeg ljubavnog života, načine na koje izražavate svoja osećanja kao i težnje ka lepom i umetničkom. Venera vlada čulnim delom ličnosti u čoveku koji se odnosi na osećanja, želje, strasti, seks ali, takodje, Venera ukazuje i na način na koji se ophodite prema materijalnim vrednostima (prema novcu). Ona je druga planeta od Sunca i sjajnija je od gotovo svih drugih na nebu.

VENERA U PRVOJ KUĆI

Osobe kojima je Venera u prvoj kući natalne karte su u društvu ekstrovertne a ljubav doživljavaju na poseban način. Postavljaju visoke standarde i kod odabranika svog srca iznad svega cene iskrenost i odanost. Za ove osobe je karakteristično i to da su vrlo srdačne i da veoma vode računa o svom izgledu (koji gotovo uvek mora biti besprekoran). U lošim aspektima u prvoj kući natalne karte Venera donosi nevolju jer osoba ne može lako pronaći srodnu dušu zato što teško ko može zadovoljiti njene kriterijume, pa zbog toga dolazi do razočarenja. Medjutim, ukoliko su drugi aspekti Venere u prvoj kući u ličnom horoskopu dobri, osoba može ostvariti ljubav o kojoj sanja.

VENERA U DRUGOJ KUĆI

Osobe kojima je Venera u drugoj kući natalne karte veliku važnost pridaju novcu, a sebi za partnera neretko biraju imućniju osobu. Ovo su osobe koje se inače pokazuju vrlo veštim kada je novac u pitanju i smatraju da se gotovo sve stvari mogu i kupiti njime. Ukoliko su aspekti Venere u drugoj kući loši, ove osobe mogu biti i prilično napadne i koristoljubive i njihov život se lako može pretvoriti u pravu potragu za "plenom", što ih neće odvesti ka sreći. Dobro aspektovana Venera u drugoj kući daje brižne i požrtvovane osobe koje interes svoje porodice stavljaju iznad svega.

VENERA U TREĆOJ KUĆI

Venera u trećoj kući je pokazatelj dobre komunikativnosti i ove osobe imaju dobre predispozicije (ukoliko im je u ličnom horoskopu Venera dobro aspektovana) da postanu sjajni pisci ili javni govornici. Ovim osobama je lako da ostvare verbalni kontakt sa drugima i da u društvu gotovo uvek vode glavnu reč. Ukoliko je Venera u natalnoj karti u trećoj kući loše aspektovana ove osobe su često same sebi dovoljne, a prema drugima mogu biti itekako sebične zbog činjenice da sebe i svoje interese uvek stavljaju na prvo mesto.

VENERA U ČETVRTOJ KUĆI

Venera u četvrtoj kući se smatra vrlo povoljnim položajem koji ovim osobama (u zavisnosti od drugih aspekata Venere) gotovo uvek obezbedjuje sreću u ljubavnim i porodičnim odnosima. Ovo su osobe koje umeju da osvoje svojom ljupkošću i šarmom, a kada su u pitanju porodični odnosi, ove osobe se veoma čvrsto vezuju za majku. Ono što je takodje karakteristično je i to da uživaju u sredjivanju i ukrašavanju svoga doma.

VENERA U PETOJ KUĆI

Venera u petoj kući ukazuje na osobe koje prosto zrače svojom pozitivnošću i energijom. Omiljene su u društvu, a kada je u pitanju ljubavni odnos, obožavaju romantiku. Takodje, Venera u petoj kući predstavlja i ljubav prema deci. Medjutim, ako je u ličnom horoskopu u petoj kući Venera loše aspektovana postoji opasnost od preteranog rasipanja viška pozitivne energije i želje za flertom sa gotovo svim osobama suprotnog pola što ove osobe može dovesti u vrlo nezgodan položaj.

VENERA U ŠESTOJ KUĆI

Venera u šestoj kući ukazuje na osobe koje veoma cene rad i kod njih se stalno prepliću ljubav i posao. Ove osobe stiču prijatelje na poslu, a takodje, na poslu neretko stiču i nova ljubavna iskustva. Ove osobe su stvarno ispunjene tek onda kada je poslovna strana njihovog života u potpunosti zadovoljena. U lošim aspektima Venera u šestoj kući daje vrlo hladne i nepristupačne osobe koje teško otvaraju "vrata svoga srca" partneru i teže uspostavljaju komunikaciju u ljubavi.

VENERA U SEDMOJ KUĆI

Venera u sedmoj kući predstavlja sreću u ljubavnim odnosima a prevashodno srećan brak. Osobe sa ovakvim položajem Venere krasi to da su u ljubavi gotovo uvek spremne na kompromisna rešenja što im dobrim delom obezbedjuje skladnost i harmoničnost u ljubavnom odnosu. Takodje, ovo su vrlo prijatne i osećajne osobe. Loše aspektovana Venera u sedmoj kući natalnoj karti dovodi do gubljenja identiteta u ljubavi i "robovanja" partneru, tako da poverenje ove osobe može biti iznevereno i zloupotrebljeno.

VENERA U OSMOJ KUĆI

Venera u osmoj kući ukazuje na osobe snažnih i intenzivnih osećanja koja se u dobroj meri odnose na zadovoljenje njihovih seksualnih potreba. Osobe sa ovakvim položajem Venere imaju potrebu za sigurnošću svog materijalnog života pa do ovakve sigurnosti mogu moželeti da dodju i preko braka. Ovo su osobe koje vole da zavode, medjutim, ukoliko im je u osmoj kući Venera loše aspektovana imaju lošu sklonost da manipulišu partnerom. Ukoliko su aspekti Venere u osmoj kući dobri ove osobe su pravi magnet za suprotan pol i nije im teško da u ljubavi ostvare harmoniju.

VENERA U DEVETOJ KUĆI

Venera u devetoj kući je pokazatelj čvrstog stava i probirljivisti u ljubavi kod osoba kojima se Venera nalazi u u ovakvom položaju u natalnoj karti. Ove osobe su često jako privučene nauci i obrazovanju a prilikom odabira partnera veliku prednost daju intelektualcima, najviše osobama koje se bave i usavršavaju svoja saznanja iz duhovnih oblasti. Ove osobe u potrazi za novim iskustvima i proširivanjem sopstvenog horizonta saznanja neretko upoznaju svog životnog saputnika na nekom putovanju. Medjutim, kada je Venera u devetoj kući loše aspektovana, ove osobe su u ljubavi vrlo hirovite i teško mogu pronaći nekoga ko bi bio spreman da ispuni sve njihove zahteve.

VENERA U DESETOJ KUĆI

Venera u desetoj kući u natalnoj kari ukazuje na osobe koje gotovo uvek privlače osobe koje su moćne i na visokom društvenom položaju kao i osobe iz javnog života. Ove osobe veliki značaj pridaju karijeri tako da neretko svoje prijatelje i ljubavnike/ljubavnice pronalaze kroz posao. u lošim aspektima u desetoj kući, ova planeta daje suviše nametljive i arogantne osobe koje na gotovo sve moguće načine pokušavaju da se dopadnu drugima i ta njihova želja biva toliko snažna da ponekad žele da to ostvare po svaku cenu, zbog čega često u društvu postaju netrpeljivi i teško im je da se adaptiraju sredini.

VENERA U JEDANAESTOJ KUĆI

Venera u jedanaestoj kući natalne karte ukazuje na osobe koje se u ljubavi predaju u celosti i kojima je veoma bitno da njihov ljubavni odnos bude izgradjen na osnovama prijateljstva. Ove osobe su veoma nežne, osetljive i lako dopadljive suprotnom polu. U lošim ospektima u jedanaestoj kući, Venera ukazuje na osobe koje vole da manipulišu kako u ljubavi, tako i u prijateljstvu. Osim toga moguća je i sklonost ka zavodjenju dobrih prijatelja koji mogu biti jako iznenadjeni i šokirani ovakvim ponašanjem.

VENERA U DVANAESTOJ KUĆI

Venera u dvanaestoj kući neretko ukazuje na osobe koje su sklone upuštanju u tajnovite ljubavne afere i romanse. Ovo su osobe koje ne vole preterano na bilo koji način deliti svoju blisku osobu sa drugima već u svojoj vezi vole izolovanost i potpunu privatnost. Kada je Venera u dvanaestoj kući loše aspektovana ove osobe se nalaze u opasnosti od upuštanja u promiskuitetne veze zbog čega mogu biti odbačene od strane okoline.

Venera je vladajuća planeta horoskopskih znakova Bika i Vage:

BIK - Taurus

Polaritet: negativan
Modalitet: fiksni
Element: zemlja

Bik (Taurus) je drugi znak Zodijaka. Pozitivne osobine Bika su smirenost, strpljivost i odlučnost. Negativne strane karaktera osoba rodjenih u ovom znaku su preterana posesivnost i ljubomora u ljubavnim odnosima. Cene novac a troše ga lako samo na stvari koje im se jako dopadnu. Bikovi uglavnom nisu brzopleti već vole da stvari drže pod punom kontrolom. Vole udobnost i sigurnost pa zato ne žele previše da razmišljaju o neprijatnim stvarima.

VAGA - Libra

Polaritet: pozitivan
Modalitet: kardinalni
Element: vazduh

Vaga (Libra) je sedmi znak Zodijaka. Pozitivne osobine Vage su: poštenje, ljubaznost, društvenost, prefinjenost, razboritost. Za osobe rodjene u ovom znaku može se reći da veoma cene lepotu i umetnost i da uglavnom tragaju za stvarima koje će ih estetski zadovoljiti. Pošto im je vladar planeta Venera (planeta ljubavi i lepote) Vage su "zaljubljene i u samu ljubav" što ih ponekad može koštati jer im se može desiti da ponekad koketiraju sa drugim osobama čak i onda kada su u stabilnoj vezi. Medjutim, to ne znači da Vage nisu odane partneru već naprotiv - u ljubavi se maksimalno trude da dosegnu harmoniju i ravnotežu. Osim toga Vaga kao vazdušni znak ima razvijenu moć rasudjivanja i vrlo razborit pristup životu. Prilikom donošenja važnih odluka pristup Vage je vrlo objektivan što je dovodi u prednost u odnosu na ostale znakove Zodijaka. Vrlo je promišljena i često ume da zbunjuje sagovornike zbog svoje izuzetne sposobnosti vrhunskog diplomate. Negativne karakteristike ovog znaka Zodijaka su nedostatak samopouzdanja i neodlučnost (koja može nastati usled preteranog razmišljanja). Osećanja Vage mogu biti lako povredjena pošto su prefinjena a osim toga Vage su zavisne i samopovladjujuće.

Autorka: Olivera Petković


Copyright © Olivera Petković
Autorka svih tekstova na ovom sajtu je astrološkinja Olivera Olja Petković. Autorska prava su zaštićena Zakonom. Tumačenje ličnih horoskopa je složeno i potrebno je imati u vidu da pojedinačni pokazatelji/aspekti u kombinaciji sa drugim pokazateljima i uticajima mogu imati i druga ili složenija značenja.